(Jak dvoudomá tak i žahavá). Obsahuje třísloviny, karoteny, vitamín B2, provitamín A, mnoho vitamínu C, hodně chlorofylu potřebný k syntéze vitamínů E a K. Pak obsahuje minerály: sloučeniny sodíku, draslíku, vápníku, železa,.. další sloučeniny síry, kyselinu křemičitou, mravenčí, pantotenovou, histamin, serotomin, acetylcholin aj. Je možné že ty nejúčinnější v ní neznáme. V celém světě se používá při nemocích ledvin a močových cest, nemocích žaludku a střev, při jaterních kolikách a žlučníkových problémech, při cukrovce a chudokrevnosti, při nedostatku vitamínu. A to šlo o léčbu sušenou bylinou. Je možné že čerstvé jsou daleko účinnější. Čaj z kopřivy lze pít denně a může se stát součástí vašeho denního životního stylu. Každopádně vám dodá energii a zruší pocity únavy. Mladé výhonky kopřiv pokrájejte na centimetrové kousky a spařte aby nepálily. Pak je upravte jako špenát, jako přílohy k masu, do polévek (bramborových, zeleninových), do salátů, omelet a nádivek (velikonoční). Šlehání se pálivými kopřivami vyvolává místní prokrvení tkání, tím jejich pročistění a výživu. Kopřiva žahavá více pálí než popisovaná, užití je stejné, roste na zahradách, u pařenišť .. Když listy nebo celé stonky usušíme, musí zůstat hezky zelené.